Vær kritisk om informasjonen du får

Vær kritisk om informasjonen du får

“Fake News” er et ord som har blitt kastet frem og tilbake i alle ulike rettigheter de siste årene i journalistikk. Den amerikanske presidenten Donald Trump har brukt dette ordet spesielt mye siden presidentvalget, og har i tillegg en egen “Fake News Awards” der det skal kåres hvilken ulike nyhetsselskap som ga mest uriktige opplysninger om han. Ja, av og til bruker Trump ordet vel litt mye, men det at spesifikke nyhetssider som kun sprer løgner, falske artikler og tom informasjon eksisterer er absolutt en ordentlig ting i verden. Så da blir spørsmålet: hvordan unngår man å bli lurt?

Finn et nyhetsselskap som er så upartisk som mulig

Hvis informasjonskilden du bruker for å skaffe deg nyheter og fakta verden rundt er noe partisk burde det sånt sett ikke spille en stor rolle. Saken er slik at de aller fleste, anerkjente nyhetssidene lener enten en del til venstre eller høyre. Problemet ankommer når man se dette veldig tydelig, eller at siden begynner å virke venstre- eller høyreekstrem. Ønsker du å finne en nyhetskilde som gir mest mulig pålitelig informasjon kan du se statistikken om hva innbyggerne mener i USA. Så klart betyr det ikke nødvendig vis at du må lese det ene ovenfor det andre, men det vil allikevel gi et større bildet av det hele.

Ikke få informasjonen din fra kun en nyhetsside

Du vet nå hvilken side du muligens burde unngå og ikke unngå, men ikke gå i fellen og les fra kun en nyhetsside. Dette er noe mange av oss er skyldig av å gjøre, fordi det er så enkelt å være beskyttet i sin egen boble der man leser nyheter som ikke utfordrer tankegangen vår. Andre ganger velger vi å lese fra en side fordi det er mer praktisk, men det har egentlig akkurat de samme ulempene. Får en person informasjon fra en plass vil de ikke kunne dobbelsjekke om hva de leser er helt riktig, og vi vil ende opp med å dele falske nyheter til andre. Mener du at en nettbutikk, som for eksempel Kids Brand Store, er fantastisk er det en mening, men slik subjektivitet burde man ikke se hos noen skikkelige aviser.

Skjekk kildene så godt du kan

Vær skeptisk ovenfor informasjon som ser falskt ut. Selvfølgelig kan noe man misliker og som virker “sjokkerende” være korrekt, men man må hele tiden være på utkikk etter ting som ikke høres troverdig ut. Ekstra kritisk må du også være når det gjelder delte Facebook-nyheter, fordi det er mange som tror på alt venner, familie og tusenvis av andre velger å dele. Skjekk alltid opphavet til en video, kildene og tallene bak en nyhetssak. Alle har ikke tid til å sjekke hver eneste nyhetsartikkel så klart, men alltid husk på å være kritisk, uansett hvem som gir deg informasjonen.

astrology