Intet nytt er godt nytt

Intet nytt er godt nytt

Det er ikke akkurat noen hemmelighet at de fleste nyhetskanaler, aviser, radiokanaler og nettaviser fokuserer på det negative som skjer i verden. At alt går fint og at ingenting dramatisk har skjedd det siste døgnet er tross alt kjedelig å lese eller høre om. Derfor har vi uttrykket “intet nytt er godt nytt” – en kjedelig og lite dramatisk hverdag er allikevel en trygg og fredelig hverdag. Men hva gjør man om det ikke er nok spennende stoff å rapportere om? Kanskje man heller går for å overdrive sannheten litt for å få noen overskrifter?

Hvem kan man stole på?

Begrepet “fake news” – altså “falske nyheter” – har blitt en mer kjent begrep etter at Donald Trump ble president i USA. Trump har gått hardt ut mot medier som rapporterer saker om ham med negativ vinkling, og påstår at det meste er løgn eller overdrivelser. Men uansett hvor rett eller feil Trump har i akkurat dette er allikevel falske nyheter et stort problem i de tilfeller der det faktisk hender. Man har også sett at store medier som Fox News har benyttet seg av dette i Trumps favør, og dette kan gjøre en stor kanal som sprer falske nyheter mindre troverdig i framtiden. Og hvis det er såpass vanskelig å skille falske og ekte nyheter fra hverandre hos de største mediene, hvordan gjør man det hos de mindre?

Vær kritisk til kilden

Først og fremst bør man lese mer enn bare overskriftene – disse kan være misvisende også i saker som ikke er falske. En god regel å ha i bakhodet er også det at man bør sjekke flere kilder om det er noe som virker som det skurrer. Jo mer usannsynlig noe virker, og jo fjernere fra din virkelighet det ligger, jo mer skeptisk bør du være til saken. Du kan for eksempel være sikker på at om du leser om et nytt tilbud hos Furniturebox så stemmer dette med virkeligheten, mens om du leser om en væpnet konflikt på andre siden av jorden er det vanskeligere å vite hva som egentlig er propaganda og hva som stemmer.

astrology